Erynie - Forum Literackie - Proza, Poezja, Publicystyka, Dramat, Pojedynki Literackie.

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   StatystykiStatystyki   AlbumAlbum   RejestracjaRejestracja  ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Ogłoszenie 
Portal Literacki Erynie.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
pojesienniało
Autor Wiadomość
nancy. 
Poszukiwacz

Pomogła: 5 razy
Eryników: 9
Wysłany: Sro Sty 28, 2009 9:39 pm   pojesienniało

pojesienniało

w brązowe pasma wplatam suchą trawę.
igły modrzewia. zapach jarzębiny.
dym z kominka. nitki pajęczyny.
mienię się paletą ciepłych barw
idealnie wkomponowana w krajobraz
szeleszczę w rytm twoich kroków.

oddychasz mną zasysając jesień.
rześko smakuje mgliste popołudnie.
pojesienniało.
rozrzucam szeroko ramiona dziecięcym
gestem wyławiając z ołowiu nieba
purpurę zmieszaną ze złotem.

opadamy lekko na stertę suchych liści.
z tej perspektywy świat wygląda inaczej.
wirujemy. ziemia kręci się bez nas.
tarzając się w grzechu radośnie
podpalona iskrami z twoich oczu płonę.
dym ściele się nisko nad ścierniskiem. popiół.

będzie czym posypać głowę żałując.

wybierałam pieczołowicie. wyłuskałam powyższy tekst z łupinki orzecha. pachnie jesienią.
ciekawa opinii zamieszczam jako pierwszy na tym forum. z nadzieją na kolejne.

Patka 
Oświecony

Pomogła: 154 razy
Eryników: 486
Ostrzeżeń:
 6/3/6
Wysłany: Sro Sty 28, 2009 10:09 pm   

Ciężki, duszny wiersz, nie czyta się przyjemnie, niemal wszystko określasz, spójrz, ile tu tego jest:

"brązowe pasma", "sucha trawa", "igły modrzewia", "zapach jarzębiny", "dym z komina", "nitki pajęczyny", "twoje kroki", "ciepłe barwy", "rzeźko smakuje" "mgliste popołudnie", "rozrzucam szeroko", "dziecięcym gestem", "ołowiu nieba", "opadamy lekko", "suchych liści", "tarzając się w grzechu radośnie", "ściele się nisko", "twoich oczu"

Widziś? Tyle tego, że aż zwariować można. Na pewno dałoby się to napisać w prostszy i lepszy dla oka sposób.

Radzę też zrezygnować z kropek. Niech czytelnik ma prawo dowolnego odczytania tworu.

Pozdrawiam
Patka

Rochelle 
Limetka

Pomogła: 22 razy
Eryników: 341
Wysłany: Pią Sty 30, 2009 2:59 pm   

Jako jesienny wiersz - świetny. Ciężko wydało się Patce, bo istotnie nagromadziłaś masę określeń. Mnie to odpowiada - wszak jesienią pełno liści, nawet tych zbędnych, podobnie jest tutaj. Teraz troszkę merytoryczniej.

Drażni mnie "twoja" interpunkcja. Kropka pełni zarówno funkcję przecinka jak i kropki (i bogowie wiedzą czego jeszcze!). Radziłabym to zmienić. Niekoniecznie rezygnowałabym całkowicie z interpunkcji. Jestem zdania, że opisy poetyckie dobrze wyglądają, gdy są wewnętrznie uporządkowane.
nancy. napisał/a:
rozrzucam szeroko ramiona dziecięcym

dziwna przerzutnia. Nie widzę uzasadnienia - nie dodaje interpretacji. Rytmizacja mi tutaj niewiele usprawiedliwia.
nancy. napisał/a:
purpurę zmieszaną ze złotem.

Tutaj przesadziłaś z kolorami. Aż boli, a czas, jaki trzeba poświęcić na dokładne zilustrowanie tego w myślach, troszkę mnie zniechęcił. Poza tym takie połączenie kolorystyczne przypomina trochę... e... to, co zostaje po defekacji, mówiąc niezbyt wulgarnie.
nancy. napisał/a:

A to Ci dopiero! Wy(!) wirujecie, ziemia kręci się ale bez was. To znaczy, e? Wy się kręcicie, ona też, ale osobno? Nie łapię.
Chyba, że chodzi o punkt odniesienia (troszkę fizycznie się robi...). Zależnie od punktu przyłożenia będąc na ziemi poruszacie się stojąc lub stoicie stojąc. Hm.
nancy. napisał/a:
arzając się w grzechu radośnie
podpalona iskrami z twoich oczu płonę.

ładna przerzutnia. Brzydka inwersja (płonę).
nancy. napisał/a:
dym ściele się nisko nad ścierniskiem. popiół.

będzie czym posypać głowę żałując.

Bardzo dobre zakończenie. Mimo tego usunęłabym słowo "popiół". Jest niepotrzebnym dopowiedzeniem. Każdy czytając wers "dym ściele się nisko nad ścierniskiem" a potem "będzie czym posypać głowę żałując", od razu skojarzy sobie chrześcijański zwyczaj posypywania głowy popiołem, ot co.
Swoją drogą, czy można ścielić się wysoko? To Twoje "ściele się nisko" mocno mi zgrzyta masłem maślanym.

Ogólnie jest ciekawie, pisac tez potrafisz, acz kombinujesz jak koń pod górę. Czekam na więcej.
Co padły sobie w płonące objęcia,
Żegnając się na zawsze, całując płomiennie -
Zjawiła się pękata warszawska babina

Ten post został nagrodzony 2 erynikami.   
alchemik 
Poszukiwacz

Eryników: 0
Wysłany: Sob Sty 31, 2009 4:22 pm   

Zbyt dużo w ty wierszu zbyt dobrze już znanych rekwizytów ubranych w metafory dopełniaczowe, szczególnie w wyliczance pierwszej strofy

nancy. napisał/a:
igły modrzewia. zapach jarzębiny.
dym z kominka. nitki pajęczyny.
mienię się paletą ciepłych barw

choć i potem pojawia się moim zdaniem nie najlepiej brzmiący:

nancy. napisał/a:

a do tego już wczesniej wymienione niepotrzebne dopowiedzenia czy ta niezrozumiała sytuacja:

nancy. napisał/a:

Ogólnie pojesienniało choć wiersz szczególnie w drugiej i trzeciej zwrotce przynosi zupełnie inne emocje niż te które zazwyczaj budzi jesień i sam tytuł w ten sposób sprowadza się do tego, że dzieje się to jesienią ale w peelach wcale nie pojesieniało?

Mozna poczytać choć nic odkrywczego i zbyt dużo ozdobników!
Pozdrawiam

Ten post został nagrodzony 1 erynikiem.   
nancy. 
Poszukiwacz

Pomogła: 5 razy
Eryników: 9
Wysłany: Sob Sty 31, 2009 11:25 pm   

Patka napisał/a:
Na pewno dałoby się to napisać w prostszy i lepszy dla oka sposób.

nie wątpię, każdy ma prawo do wyrażania swoich spostrzeżeń w taki sposób jaki wybierze, potrafi czy też ma ochotę.

Rochelle napisał/a:
nancy. napisał/a:

A to Ci dopiero! Wy(!) wirujecie, ziemia kręci się ale bez was. To znaczy, e? Wy się kręcicie, ona też, ale osobno? Nie łapię.
Chyba, że chodzi o punkt odniesienia (troszkę fizycznie się robi...). Zależnie od punktu przyłożenia będąc na ziemi poruszacie się stojąc lub stoicie stojąc. Hm.

bardzo fizycznie dodam :) poruszać to się poruszamy (a jak!) i w takim momencie mamy gdzieś Kopernika i całą jego teorię... a niech się kręci!

kropki są ostatnio natręctwem, coś jak uporczywe mycie rąk, nerwowe przeczesywanie włosów, ciastko, karmel, czekolada! chwilowo niewiele mogę z tym zrobić. potraktujcie jako zboczenie, manierę, znak rozpoznawczy.

dziękuję za komentarze, wnioski wyciągnę, obiecuję przemyśleć

rekin osobliwy 
Stały bywalec

Eryników: 78
Ostrzeżeń:
 6/3/6
Wysłany: Wto Lut 10, 2009 3:58 pm   

Bardzo mi się podoba. Mam wiele osobistych skojarzeń (nie, nie z Tobą bynajmniej), jest coś takiego w poezji, że własne doświadczenia wzbogacają wiersz, który bez nich byłby może jednym z wielu.
Trochę faktycznie za dużo w nim "dymów z kominka" i "palet barw" - parę jeszcze innych miejsc wygląda jak cytaty z tysiąca innych wierszy. gubi się tu poczucie inwencji własnej, zwłaszcza jeśli takich rzeczy jest dużo. Mimo wszystko nie odebrało mi to przyjemności czytania. Trafiłem po prostu na ładny wiersz.

Odpowiedz do tematu