Pomogła: 5 razy Wiek: 35 Dołączyła: 27 Sty 2009 Posty: 38 Eryników: 9 Skąd: z lasu
Wysłany: Sro Sty 28, 2009 9:39 pm pojesienniało
pojesienniało
w brązowe pasma wplatam suchą trawę.
igły modrzewia. zapach jarzębiny.
dym z kominka. nitki pajęczyny.
mienię się paletą ciepłych barw
idealnie wkomponowana w krajobraz
szeleszczę w rytm twoich kroków.
oddychasz mną zasysając jesień.
rześko smakuje mgliste popołudnie.
pojesienniało.
rozrzucam szeroko ramiona dziecięcym
gestem wyławiając z ołowiu nieba
purpurę zmieszaną ze złotem.
opadamy lekko na stertę suchych liści.
z tej perspektywy świat wygląda inaczej.
wirujemy. ziemia kręci się bez nas.
tarzając się w grzechu radośnie
podpalona iskrami z twoich oczu płonę.
dym ściele się nisko nad ścierniskiem. popiół.
będzie czym posypać głowę żałując.
wybierałam pieczołowicie. wyłuskałam powyższy tekst z łupinki orzecha. pachnie jesienią.
ciekawa opinii zamieszczam jako pierwszy na tym forum. z nadzieją na kolejne.
Pomogła: 22 razy Wiek: 21 Dołączyła: 26 Sie 2007 Posty: 1079 Eryników: 341 Skąd: Pomorze/Warszawa
Wysłany: Pią Sty 30, 2009 2:59 pm
Jako jesienny wiersz - świetny. Ciężko wydało się Patce, bo istotnie nagromadziłaś masę określeń. Mnie to odpowiada - wszak jesienią pełno liści, nawet tych zbędnych, podobnie jest tutaj. Teraz troszkę merytoryczniej.
Drażni mnie "twoja" interpunkcja. Kropka pełni zarówno funkcję przecinka jak i kropki (i bogowie wiedzą czego jeszcze!). Radziłabym to zmienić. Niekoniecznie rezygnowałabym całkowicie z interpunkcji. Jestem zdania, że opisy poetyckie dobrze wyglądają, gdy są wewnętrznie uporządkowane.
nancy. napisał/a:
rozrzucam szeroko ramiona dziecięcym
dziwna przerzutnia. Nie widzę uzasadnienia - nie dodaje interpretacji. Rytmizacja mi tutaj niewiele usprawiedliwia.
nancy. napisał/a:
purpurę zmieszaną ze złotem.
Tutaj przesadziłaś z kolorami. Aż boli, a czas, jaki trzeba poświęcić na dokładne zilustrowanie tego w myślach, troszkę mnie zniechęcił. Poza tym takie połączenie kolorystyczne przypomina trochę... e... to, co zostaje po defekacji, mówiąc niezbyt wulgarnie.
nancy. napisał/a:
A to Ci dopiero! Wy(!) wirujecie, ziemia kręci się ale bez was. To znaczy, e? Wy się kręcicie, ona też, ale osobno? Nie łapię.
Chyba, że chodzi o punkt odniesienia (troszkę fizycznie się robi...). Zależnie od punktu przyłożenia będąc na ziemi poruszacie się stojąc lub stoicie stojąc. Hm.
nancy. napisał/a:
arzając się w grzechu radośnie
podpalona iskrami z twoich oczu płonę.
ładna przerzutnia. Brzydka inwersja (płonę).
nancy. napisał/a:
dym ściele się nisko nad ścierniskiem. popiół.
będzie czym posypać głowę żałując.
Bardzo dobre zakończenie. Mimo tego usunęłabym słowo "popiół". Jest niepotrzebnym dopowiedzeniem. Każdy czytając wers "dym ściele się nisko nad ścierniskiem" a potem "będzie czym posypać głowę żałując", od razu skojarzy sobie chrześcijański zwyczaj posypywania głowy popiołem, ot co.
Swoją drogą, czy można ścielić się wysoko? To Twoje "ściele się nisko" mocno mi zgrzyta masłem maślanym.
Ogólnie jest ciekawie, pisac tez potrafisz, acz kombinujesz jak koń pod górę. Czekam na więcej.
_________________ Na rogu Gruzów i Śmierci,
Na rogu Zwalisk i Zgrozy,
Na rogu Marszałkowskiej i Jerozolimskiej,
Co padły sobie w płonące objęcia,
Żegnając się na zawsze, całując płomiennie -
Zjawiła się pękata warszawska babina
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Sty 2009 Posty: 22 Eryników: 0 Skąd: Polska
Wysłany: Sob Sty 31, 2009 4:22 pm
Zbyt dużo w ty wierszu zbyt dobrze już znanych rekwizytów ubranych w metafory dopełniaczowe, szczególnie w wyliczance pierwszej strofy
nancy. napisał/a:
igły modrzewia. zapach jarzębiny.
dym z kominka. nitki pajęczyny.
mienię się paletą ciepłych barw
choć i potem pojawia się moim zdaniem nie najlepiej brzmiący:
nancy. napisał/a:
a do tego już wczesniej wymienione niepotrzebne dopowiedzenia czy ta niezrozumiała sytuacja:
nancy. napisał/a:
Ogólnie pojesienniało choć wiersz szczególnie w drugiej i trzeciej zwrotce przynosi zupełnie inne emocje niż te które zazwyczaj budzi jesień i sam tytuł w ten sposób sprowadza się do tego, że dzieje się to jesienią ale w peelach wcale nie pojesieniało?
Mozna poczytać choć nic odkrywczego i zbyt dużo ozdobników!
Pozdrawiam
Pomogła: 5 razy Wiek: 35 Dołączyła: 27 Sty 2009 Posty: 38 Eryników: 9 Skąd: z lasu
Wysłany: Sob Sty 31, 2009 11:25 pm
Patka napisał/a:
Na pewno dałoby się to napisać w prostszy i lepszy dla oka sposób.
nie wątpię, każdy ma prawo do wyrażania swoich spostrzeżeń w taki sposób jaki wybierze, potrafi czy też ma ochotę.
Rochelle napisał/a:
nancy. napisał/a:
A to Ci dopiero! Wy(!) wirujecie, ziemia kręci się ale bez was. To znaczy, e? Wy się kręcicie, ona też, ale osobno? Nie łapię.
Chyba, że chodzi o punkt odniesienia (troszkę fizycznie się robi...). Zależnie od punktu przyłożenia będąc na ziemi poruszacie się stojąc lub stoicie stojąc. Hm.
bardzo fizycznie dodam :) poruszać to się poruszamy (a jak!) i w takim momencie mamy gdzieś Kopernika i całą jego teorię... a niech się kręci!
kropki są ostatnio natręctwem, coś jak uporczywe mycie rąk, nerwowe przeczesywanie włosów, ciastko, karmel, czekolada! chwilowo niewiele mogę z tym zrobić. potraktujcie jako zboczenie, manierę, znak rozpoznawczy.
dziękuję za komentarze, wnioski wyciągnę, obiecuję przemyśleć
Bardzo mi się podoba. Mam wiele osobistych skojarzeń (nie, nie z Tobą bynajmniej), jest coś takiego w poezji, że własne doświadczenia wzbogacają wiersz, który bez nich byłby może jednym z wielu.
Trochę faktycznie za dużo w nim "dymów z kominka" i "palet barw" - parę jeszcze innych miejsc wygląda jak cytaty z tysiąca innych wierszy. gubi się tu poczucie inwencji własnej, zwłaszcza jeśli takich rzeczy jest dużo. Mimo wszystko nie odebrało mi to przyjemności czytania. Trafiłem po prostu na ładny wiersz.
_________________ kto powiedział że w ogóle jest jakieś dno?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum